Jedna z klubových staveb KPM Brno má téma "zvíře". Pojetí je zcela volné, tedy od přezdívek a názvů strojů, jejich obsluh až po zvířata samotná. A to je mé pojetí této stavby. Dlouhodobě se mi líbí italská Semovette 75/18, avšak nemám pro ni podklady jak ji začlenit do případné diorámy, ale ve finále si ji asi postavím jako samostatný model. Sáhl jsem hned vedle - stejný podvozek i trup, avšak s věží = Carro Armato M13/40. Abych splnil zadání, tak není lepší varianta, než ta, jež ukořistili Australané u Bardie (mezi Tobrukem a Sidi Barani) v lednu 1941. Aby je rozeznali, namalovali si tam klokany někde 4, většinou 5, někdy i 6.
Problém, který nastal a jež jsem si neuvědomil je v tom, že M13/40 jsou pouze dvě fotky, ostatní klokani na italské technice jsou M11/39 a M41/40 která se liší sice v detailech, ale zato v podstatných. Čili je nezbytně nutné se držet těchto dvou fotek. Pro stavbu jsem zvolil starou Italerku s australskými obtisky z roku 2008, avšak forma je z let 1975, možná ještě starší, což se dost podepisuje na stavebnici. Stavba hrubého základu probíhá vcelku pohodobě, ale s detaily na korbě je třeba sáhnout k úpravám.
Carro Armato 1:35
-
-
Re: Carro Armato 1:35
Základní stavbu prohlašuji za hotovou, úprav jsem dělal minimum. Absolutě mi nesedl čelní díl věže, jež drží lauf (a jeho ukotvení taky stojí za starou belu, prostě jsem to posral) a vytvořila se docela hluboká nepravidelná brázda. Ve snaze to zatmelit jsem snad zachránil od nejhoršího, ale pořád je to dosti viditelné. Další problém jsem spatřil v propadlině nad kulometným střelištěm, které jsem se snažil zatmelit a přebrousit. Bohužel s brusem jsem vzal s sebou i nýt, takže jsem ty vrchní tři nýty nahrazoval resinovými. Jako bonus jsem si urazil zadní hák a nenašel jej. Možná to nechám bez něj, uvidím.
Po vrstvě surfu jsem na exponované plochy stříkl z prvu nevýraznou bílou a po zaschnutí i bílou pro znaky. Souběžně s tím, jsem se rozhodl, že klokany zkusím vymaskovat, než je nanášet obtisky. Přestože obtisky z roku 2008 nevypadají vůbec zle, tuhle techniku jsem ještě moc nezkoušel a uvidíme, jak si ji osvojím. Snažil jsem se překreslit co nejhezčího klokánka a přenést jej na maskovací pásku. Poté jsem usadil a uvidíme, jak to půjde dál....
Po vrstvě surfu jsem na exponované plochy stříkl z prvu nevýraznou bílou a po zaschnutí i bílou pro znaky. Souběžně s tím, jsem se rozhodl, že klokany zkusím vymaskovat, než je nanášet obtisky. Přestože obtisky z roku 2008 nevypadají vůbec zle, tuhle techniku jsem ještě moc nezkoušel a uvidíme, jak si ji osvojím. Snažil jsem se překreslit co nejhezčího klokánka a přenést jej na maskovací pásku. Poté jsem usadil a uvidíme, jak to půjde dál....
- Přílohy
-
Základovka (zelená), vrchní barva (několik pískových od nejtmavší po světlou), odřeniny, a filtry.
- Přílohy
-
Po filtrech wash, další kolo odřenin, stečeniny, pásy, reflektory (SKP) a pigmenty. Teď schne lak a na topůrkách nářadí olejovka. Pak už jen anténa, jak přijde figura tak i poklop do věže a upravit lauf.
- Přílohy